Go historia


Spelet Go är ett brädspel som också är känt under namnen Igo, Weiqi och Baduk. Det bygger på strategi där du måste kunna tyda din motspelare samt tänka flera drag framåt. Att lära sig Go sägs vara enkelt men det tar lång tid innan du bemästrar spelet. De flesta kan spela Go, minimiåldern är omkring fem år och ett parti tar vanligtvis omkring tio minuter.

Man brukar säga att roulette är ett av de mest klassiska spelen som roat folk i århundraden. Särskilt den franska versionen. Men det är inte ens jämförtbart med Go. Spelet har en lång och intressant historia. Det uppstod i Kina för minst 2 500 år sedan. Reglerna har inte ändrats på alla dessa år och Go är därför det äldsta spelet i världen som spelas på samma sätt. I Go spelar du mot en motståndare och ni placerar omväxlande era svarta och vita stenar på brädet som har 19 gånger 19 rutor.

Ett nöje för de högt uppsatta

Go sägs alltså ha sitt ursprung i Kina och det skapades faktiskt för den kinesiska eliten. Spelet ansågs som ett av en lärds persons fyra måsten. Tack och lov är Go idag tillgängligt att spela för alla, oberoende av samhällsklass. Det är inte bara möjligt att spela ett fysiskt parti, utan du kan spela det direkt på nätet eller genom en app.

Spridningen över världen

De äldsta dokumenten om Go är daterade till 500 år f.Kr. Då spelades brädspelet i Kina men sedan dess har det spridits över världen. Drygt 1 000 år senare, någon gång på 600- till 800-talet, spreds spelet sig till de närliggande länderna Korea och Japan. Även där spelades det främst i de högre samhällsklasserna. I Korea utvecklades en ny variant som än idag kallas Baduk.

Många traditioner

Det är flera traditioner som omgärdar Go och det finns en speciell kultur som i dag huvudsakligen följs i Kina. En viktig del av kulturen handlar om utrustningen, det vill säga brädet och pjäserna. Traditionellt sett har svarta och vita stenar används som spelpjäser. I västvärlden använder vi mest plast eller glasföremål istället för stenar. Brädet ska vara i trä och gärna så tjockt som möjligt.